By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy.

Øllets historie: Fra Raqefet-hulen til Carlsbergs gærrevolution

Introduktion

Øl har gennem tusinder af år været en central del af menneskets kultur og samfund. Fra de tidligste spor af ølbrygning i Raqefet-hulen nær Haifa i Israel for omkring 13.000 år siden til Carlsbergs banebrydende opdagelse af rendyrket gær i 1883, har øl udviklet sig fra en simpel fermenteret drik til en global industri.

De tidligste spor af ølbrygning

I 2018 opdagede arkæologer i Raqefet-hulen beviser på, at Natufian-kulturen fremstillede en form for øl for cirka 13.000 år siden. Denne drik, sandsynligvis en tynd, fermenteret grød lavet af hvede og byg, blev brugt i ceremonielle sammenhænge. Fundet tyder på, at ølbrygning kan have været en af de tidligste former for fødevareproduktion, muligvis endda før dyrkning af korn til brød.

Nationalmuseet

Øllets udvikling i oldtiden

I Mesopotamien og Egypten, omkring 4.000 f.v.t., blev øl en integreret del af samfundet. Sumererne i Mesopotamien har efterladt afbildninger af mennesker, der drikker øl med sugerør fra fælles krukker, hvilket indikerer øllets sociale betydning. I Egypten blev øl brygget i stor skala og var en del af både daglig kost og religiøse ritualer. Øl blev brugt i begravelsesritualer for de tidligste egyptiske faraoer, og det var praksis i det Mellemste Rige (ca. 2004-1802 f.v.t.) at lægge miniaturemodeller af bryggerier i gravene for at sikre øl i efterlivet.

Nationalmuseet

Egtvedpigen og bronzealderens øl

I 1921 blev Egtvedpigen, en ung kvinde fra bronzealderen, fundet i en gravhøj nær Egtved i Danmark. Ved hendes fødder stod en lille barkspand, der indeholdt rester af en gæret drik – formentlig honningsødet øl lavet af tyttebær eller tranebær, hvedekorn, mose-pors og pollen fra lind. Dette fund giver indsigt i ølbrygningens betydning i bronzealderens Danmark og viser, at øl blev brugt i ceremonielle sammenhænge.

Nationalmuseet

Middelalderens bryggetraditioner

I middelalderens Europa blev ølbrygning en vigtig huslig aktivitet, ofte udført af kvinder. Øl var en basal del af kosten, da det var mere sikkert at drikke end vand på grund af dets lavere risiko for bakteriel forurening. Klostre spillede også en central rolle i udviklingen af bryggeteknikker og opskrifter, hvilket førte til forbedret kvalitet og smag. Det var først i middelalderen omkring 800-tallet, at man begyndte at krydre øl med humle, som er ansvarlig for bitterheden og dele af aromaen i det meste øl. Oprindelig blev humle dog tilsat pga. dets konserverende virkning, som Abbedisse Hildegard af Bingen (1098-1179) var den første til at beskrive. Humlen betød således, at øl kunne holde sig længere.

Nationalmuseet

Reinheitsgebot: Øllets renhedslov

I 1516 indførte hertug Wilhelm 4. af Bayern Reinheitsgebot, en lov der fastsatte, at øl kun måtte brygges af byg, humle og vand. Gærens rolle i fermenteringen var endnu ikke forstået, men blev senere anerkendt som en essentiel ingrediens. Formålet med loven var at sikre øllets kvalitet og beskytte forbrugerne mod skadelige tilsætningsstoffer. Reinheitsgebot er en af verdens ældste fødevareregulerende love og har haft en varig indflydelse på tysk ølbrygningstradition.

Nationalmuseet

Øllets industrialisering

Med den industrielle revolution i det 18. og 19. århundrede blev ølbrygning transformeret fra en håndværksmæssig praksis til en industriel proces. Introduktionen af dampmaskiner og forbedrede bryggeteknologier muliggjorde masseproduktion af øl, hvilket gjorde det mere tilgængeligt for den brede befolkning. I Danmark tog produktionen af bajersk øl fart, da brygger J.C. Jacobsen (1811-1887) præsenterede den nye øltype og i 1847 grundlagde bryggeriet Carlsberg. Det bajerske øl var inspireret af bryggeteknikker fra Bayern i Sydtyskland, hvor kulde, humle, længere lagring og en ny type gær blev anvendt.

Nationalmuseet

Carlsbergs bidrag til moderne ølbrygning

I 1847 grundlagde J.C. Jacobsen Carlsberg Bryggerierne i København. Hans passion for videnskab og ølbrygning førte til oprettelsen af Carlsberg Laboratorium i 1875, hvor forskere arbejdede på at forbedre bryggeteknikker. I 1883 lykkedes det Emil Christian Hansen at rendyrke en gærstamme, hvilket gjorde det muligt at producere øl af ensartet kvalitet og smag. Denne opdagelse blev delt frit med andre bryggerier, hvilket revolutionerede ølindustrien globalt.