By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy.

Øl kan kombineres med enhver ret! Det handler om kreativitet og nogle grundlæggende retningslinjer, men der findes ikke en enkelt korrekt måde at matche øl og mad på. Ved at parre øl efter stil kan man matche øllets smagsprofil og karakteristika med madens. For eksempel er en malt- og humlefyldt IPA et godt valg til krydret mad, mens en sprød pilsner eller en saison passer godt til fisk og skaldyr. Øl og mad er begge sjove og kreative! Prøv dig frem og find ud af, hvad der virker for dig. Husk blot følgende:

 

Enkle retningslinjer:

  • Match madens aroma med øllets aroma
  • Match madens fylde med øllets alkohol og aroma
  • Modsatrettede smagsnuancer kan komplementere hinanden: sødt vs salt, maltet vs salt, sødt vs surt, syre vs sødt
  • Harmoni i smag: surt med surt, syre med syre, sødt med sødt
  • Let øl til let mad, mørk og tung øl til mørk og tung mad

 

Kongen af øl og mad-kombinationer er doppelbock! Den passer til næsten alt op til kalvekød. En af mine favoritkombinationer er tatar og doppelbock, men altbier og brown ale fungerer også rigtig godt!

 

Hvad øl kan gøre, som vin ikke kan:

- Alkoholen renser tungen og fjerner fedtbelægning

- Humle bryder igennem stærke smage og fedt

- Kulsyre frisker maden op, renser smagsløgene og nulstiller smagshukommelsen

- Smag og aroma forbedrer både øl- og madoplevelsen. En slags 1+1=3.

 

Øl og madparring baseret på aroma og styrke:

- Let mad (f.eks. frokost, salat, kylling, let fisk): Let øl som pilsner, lager, witbier, weissbier, gose, ale, pale ale, NEIPA

- Medium mad (f.eks. svinekød, let kalvekød, aromatisk fisk, varm frokost): Medium øl som hoppy lager, mørk lager, session IPA, red ale, bock, APA, brown ale, IPA, dubbel, saison

- Fyldig mad (f.eks. rødt kød, fede saucer, gryderetter): Stærk øl som doppelbock, stout, porter, stærk IPA (double), stærk brown ale, mørk belgisk øl, tripel, quadrupel

- Krydrede retter (f.eks. mexicansk, thailandsk og sushi): Let øl som lager, mexicansk lager, witbier, berliner weisse, gose, golden ale, pale ale, japansk lager, lav-humle øl

- Fastfood (f.eks. burger, pizza, friturestegt mad): IPA, hoppy lager, West Coast IPA. Frituremad elsker kulsyre og humle!

- Fisk: Prøv en Duvel til fed fisk eller en altbier til mager fisk. Pas på med humlen, som kan give en bitter, metallisk smag. Par fiskens aroma med øllet. Hvedeøl, saison.

- Skaldyr: Hvedeøl, saison

- Røget fisk: Scotch ale eller bock, mens koldrøget fisk passer bedre til noget frisk. En belgisk saison eller en hefeweizen er min favorit.

- Østers og muslinger: Porter! Saison.

 

Sådan parres øl efter stil:

- Let lager: Krydrede retter, burger, salater, frokost, fisk, sushi

- Hvedeøl: Krydrede retter og frugtige desserter, fisk, skaldyr

- IPA: Bøf, pizza, burger, frituremad, barbecue, thai og mexicansk mad

- Amber ale: Pizza, frituremad, røget svinekød

- Mørk lager: Pizza, burger, tunge gryderetter

- Brown ale: Pølse, kød

- Mørk kraftig ale (belgisk): Mørk og tung mad

 

Ost:

Match øllets alkoholstyrke med ostens styrke, f.eks. cheddar med Guinness og barley wine med blåskimmelost

- Barley wine, imperial porter og stouts passer til stærke, smagfulde oste og blåskimmelost

- Lette oste passer til porters og stouts

- Sur gedeost med IPA

- Brie med lambic

 

Dessert:

Stouts og porters er altid sikre valg til dessert, men her er flere tips:

- Porter og stouts med chokolade

- Fløde- og surdessert med kriek

- Hvid chokolade med witbier/berry sour

- Mælkechokolade med IPA/weissbier

- Mørk chokolade med stout/porter/kriek

- Vegansk chokolade med lambic

- Slik med sur øl

 

Øl i madlavning:

Der er to vigtige regler:

- Hoppy øl er ikke gode i mad

- Jo stærkere aroma i øllen, jo mere smager man den i retten

Anvendelse i madlavning:

Humleholdige øl virker sjældent, men mørke øl fungerer godt i:

- Saucer

- Marinader

- Brød

- Desserter generelt, f.eks. chokoladekage med kriek eller porter

- Pandekager med porter eller brown ale. Prøv også barley wines, stouts og andre porters. Her er der masser af muligheder for at være kreativ.

Dette er blot retningslinjer. Prøv dig frem og find din egen smag. Hav det sjovt!